در این مطلب می خوانید:
- 1 همه چیز در رابطه با جراحی لیپوماتیک
- 2 دستگاه لیپوماتیک چیست؟
- 3 موارد استفاده از جراحی لیپوماتیک
- 4 عوارض احتمالی لاغری به روش لیپوماتیک
- 4.1 ۱- لیپوماتیک عوارضی چون طولانی شدن مدت زمان درمان
- 4.2 ۲- هشدار در لیپوماتیک صدمه وارد شده به بدن بیمار عارضه دیگر است
- 4.3 ۳- خطر دیگر لیپوماتیک آسیب به سیستم امنیتی بدن بدلیل استفاده از امواج
- 4.4 ۴- یکی از عوارض جدی لیپوماتیک خطر آمبولی شدن بدن بیمار
- 4.5 ۵- وجود درد و خونریزی در زمان درمان لیپوماتیک
- 4.6 ۶- مراقب زخم و عفونت ناشی از جراحی لیپوماتیک باشید
- 4.7 ۷- امکان برگشت مجدد چربی ها در لیپوماتیک
- 4.8 ۸- دردهای بعد از عمل
- 5 توصیه های لازم برای بعد از عمل لیپوماتیک
- 6 آیا به همه افراد چاق جراحی لیپوماتیک توصیه میشود
- 7 جراحی لیپوماتیک قابل بازگشت است ؟
- 8 تفاوت لیوماتیک با لیپولیزر
- 9 هزینه و قیمت عمل جراحی لیپوماتیک
همه چیز در رابطه با جراحی لیپوماتیک
روشی کاملا سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی بوده و حجم زیادی از چربی تنها در یک جلسه تخلیه می شود که همراه با کمترین تورم، کبودی، درد و خونریزی و بدون ایجاد خطر آمبولیاست. پیش از این بهترین روش کاهش چربی های موضعی لیپوساکشن بود که عوارضی همچون ناهمواری و شلی پوست، تورم و کبودی را به دنبال داشت. امروزه سیستم های جدید لیپوماتیک اینفراسونیک لیپواسکالپچر نقش بسیار زیادی درکاهش عوارض، سادگی انجام درمان و در نهایت رضایت بیماران داشته است.
لیپوماتیک Lipomatic با استفاده از امواج اینفراسونیک و ارتعاش (Vibration) و نوسان ثابت حول محوری (Nutation) سلولهای چربی را از محل اتصالات آنها به یکدیگر جدا می سازد و بدون اینکه منجر به تخریب سلولهای چربی گردد، سلولهای بافت چربی را سالم از زیر پوست با عمل ساکشن خارج می نماید. به همین دلیل از سلولهای خارج شده چربی توسط این تکنیک می توان مجددا بعنوان فیلر برای حجیم سازی گونه و صورت و فرم دهی لب ها و سینه و باسن و یا سایر اعضاء استفاده نمود. قابل ذکر است که این چربی بمراتب دارای دوام بیشتر و تورم کمتر پس از تزریق بعنوان فیلر می باشد و نسبت به چربی کشیده شده توسط ساکشن برای حجیم سازی بسیار سالم تر (Intact) است.
دستگاه لیپوماتیک چیست؟
لیپوماتیک یک دستگاه لیپوساکشن مکانیکی است که از قدرت کمکی استفاده می کند یعنی نوک میله لیپوساکشن برای آنکه خستگی جراح کمتر شود توسط یک پمپ هوا به جلو و عقب حرکت داده می شود. اصطلاحا به این نوع لیپوساکشن، لیپوساکشن با قدرت کمکی یا power assisted liposuction گفته میشود.
دستگاه لیپوماتیک شامل کمپرسوری می باشد که این کمپرسور هوای فشرده را به میله ای به نام کانولا منتقل می کند، کانولا مدام مرتعش می شود و با حرکت بسیار سریع خود در زیر پوست به حالت سه بعدی لرزش های بسیار سریع را ایجاد می کند که در نهایت منجر به شکست سلول های چربی و تخلیه آن ها می شود. جراح برای از بین بردن چربی ها کانولا را از یک سوراخ بسیار نازک به قطر ۳ میلی متری وارد بافت چربی کرده، کانولا امواج اینفراسونیک را ایجاد کرده و با تخریب سلول های چربی انباشته در زیر پوست باعث می شود که به راحتی از بدن خارج شوند.
دستگاه لیپوماتیک به کمک باد و ارتعاش (حرکات بسیار تند) چربی ها را خورد کرده و آن ها را بیرون می کشد. در این روش به هیچ عنوان عمل سوختن چربی وجود نخواهد داشت و چربی ها کاملا سالم و زنده برداشته می شوند از این رو می توان از این چربی ها برای تزریق در سایر نواحی نیز استفاده کرد.
در سایر دستگاه ها معمولا حرکت میله لیپوساکشن به سمت جلو و عقب است یعنی حرکات رفت و برگشتی دارد اما در لیپوماتیک حرکات نوک میله علاوه بر رفت و برگشتی به شکل لرزشی و دورانی هم هست به این تکنولوژی nutational infrasonic liposuction گفته می شود که در سال ۱۹۹۷ ساخته شده است و ادعا شده باعث صدمه کمتر به بافتها میشود. لیپوماتیک به شکل فعلی ساخت شرکت یورومی Euromi بلژیک است.
موارد استفاده از جراحی لیپوماتیک
برای لاغری موضعی نواحی مختلف بدن می توان از این روش استفاده نمود، نواحی را که به روش لیپوماتیک می توان اصلاح نمود عبارتند از:
• شکم
• پهلو
• ساق پا و ران
• ناحیه پشت
• اطراف زانو
• رفع غبغب
• بازو
• باسن
• کوچک کردن سینه آقایان
عوارض احتمالی لاغری به روش لیپوماتیک
اگر چه لاغری های موضعی از سوی برخی محافل و سازمانها تایید شده و بیمارانی هستند که سعی دارند تا از طریق این روش تناسب اندام خود را بازیابند. اما هنوز هم این روش مخالفان خود را دارد.
در این جا به بیان عوارض احتمالی انجام عمل لیپوماتیک می پردازیم :
لازم است بدانید لیپوماتیک گاهی عوارضی دارد که البته بعضا در بیان آنها توسط مخالفان اغراق شده و می توان با پاسخ های علمی و منطقی، عوارض گفته شده از سوی آنان را مردود دانست.
۱- لیپوماتیک عوارضی چون طولانی شدن مدت زمان درمان
لیپوماتیک عملی است طولانی مدت زمان درمان آن که سبب خستگی پزشک می شود و خارج کردن چربی ها نیاز به دقت فراوان دارد و پزشک خسته نمی تواند بخوبی از عهده این کار برآمده و در نتیجه لاغری با لیپوماتیک با خطرات زیادی مواجه می شود که البته این ایراد کاملا مردود است و می توان گفت، پزشک در صورتی که تشخیص دهد بیمار به حذف چربی ها نیاز دارد، برای درمان، جلسات را بیشتر کرده تا جلسه درمان طولانی نشود. همچنین اگر درمان تنها در یک جلسه باشد، پزشک می تواند در میانه کار استراحت کرده و مجدد کار خود را آغاز کند.
۲- هشدار در لیپوماتیک صدمه وارد شده به بدن بیمار عارضه دیگر است
همانطور که می دانید در لیپوساکشن عوارض بسیاری بود همچون آسیب رسیدن به عروق خونی، رگ ها، اعصاب و ماهیچه بالا بود و در نتیجه بیماران به دلیل ترس از آسیب های این دستگاه کمتر به استفاده از آنها تمایل داشتند. این در حالی است که در دستگاه لیپوماتیک تدابیر ایمنی و سلامتی بیمار اندیشیده شده و تلاش شده تا با تعبیه سنسور در قسمت کانولا، صدمات لاغری موضعی به حداقل ممکن برسد. کانولا به دلیل داشتن سنسور تنها چربی های اضافه را حذف کرده و در نتیجه زمان برخورد با سایر قسمتهای بدن متوقف می شود.
۳- خطر دیگر لیپوماتیک آسیب به سیستم امنیتی بدن بدلیل استفاده از امواج
برای تخریب سلول های چربی دستگاه لیپوماتیک لرزش و ارتعاشاتی در کانولا ایجاد می کند . در صورتی که مقدار کمی امواج اولتراسون ایجاد کرده که میزان آن خفیف است و هیچ خطری سلامتی بیمار را تهدید نمی کند.
۴- یکی از عوارض جدی لیپوماتیک خطر آمبولی شدن بدن بیمار
در لاغری موضعی احتمال وجود آمبولی بسیار بود چون دستگاه ها پیشرفته نبود .در این مورد پس از تبدیل چربی ها به مایع می توان وارد بدن و رگ خونی را مسدود کرد . به تبع این امر ممکن است فرد به نقص عضو دچار و یا رگ های قلب او مسدود و در نتیجه به مرگ بیمار منجر شود. اما اینکه لیپوماتیک موجب این عارضه می شود یا خیر باید گفت سلول های چربی که از این طریق ذوب می شوند، به سرعت از بدن خارج می شود. البته این کار به میزان تخصص و مهارت پزشک بستگی دارد. زمانی که پزشک بتواند با سرعت عمل بالا چربی های مایع را به سرعت خارج کند، از ورود آنها به بدن بیمار جلوگیری می شود.
۵- وجود درد و خونریزی در زمان درمان لیپوماتیک
میران درد و خونریزی در عمل لیپوماتیک به برشی که برای تخریب سلول های چربی ایجاد می شود بستگی دارد. و در نظر داشته باشید که بیمار تا ۱۴ روز قبل از لیپوماتیک نباید وارفارین و اسپرین بخورند زیرا این داروها میزان خونریزی در زمان جراحی را افزایش می دهد. همچنین اگر خونریزی زیاد باشد، بیمار با مصرف داروی اپی نفرین می تواند از آن جلوگیری کند.
۶- مراقب زخم و عفونت ناشی از جراحی لیپوماتیک باشید
مراقبت پس از جراحی هر چند جای زخم ناشی از لیپوماتیک کوچک است اما برای بهبود زودتر لازم است . و اگر بیمار توصیه های پزشک را انجام دهد، زخم در مدت کوتاهی درمان می شود. اما بی توجهی به تجویزات پزشک و عدم مراقبت صحیح از ناحیه جراحی شده، ممکن است به عفونت تبدیل شده و سلامت بیمار را تهدید کند.
۷- امکان برگشت مجدد چربی ها در لیپوماتیک
سلول های چربی به راحتی به شکل مایع تبدیل می شوند با دستگاه لیپوماتیک و از بدن بیرون می آیند و باعث لاغری موضعی و تغییر سایز می شود اما اینکه بتوان با اطمینان گفت لیپوماتیک روش برگشت ناپذیر است، تردید وجود دارد. به عبارتی هیچ روشی که بتواند برای همیشه چربی های اضافه را حذف و از رشد مجدد آنها جلوگیری کند، وجود ندارد. بلکه این مراقبت های پس از جراحی است که مانع از بازگشت مجدد چربی های اضافه می شود.
۸- دردهای بعد از عمل
درد بعد از عمل شدید است و در بیشتر موارد غیر قابل تحمل است به طوریکه بیمار حداقل تا یک هفته نباید کار کند. احتمال آسیب به احشا و پارگی زیاد است. عارضه بسیار شایع لیپوماتیک , ناصافی شکم می باشد.
توصیه های لازم برای بعد از عمل لیپوماتیک
به دلیل خونریزی شدید بیمار و احتمال افت شدید فشار خون , در اطاق عمل حتما ست احیا و کیسه های خون مطابق با گروه خونی بیمار از قبل مهیا باشد که در صورت نیاز بیمار, بلافاصله به بیمار خون تزریق شود.به دلیل عدم تحریک کلاژن ها و شلی پوست بعد از جراحی با لیپوماتیک ,
به دلیل اینکه کبودی ,خونریزی و کوفتگی با لیپوماتیک زیاد است و این کبودی حداقل تا ۲ هفته طول می کشد به بیمار اطلاع داده شود که بیمار دچار استرس نشود.
به دلیل آسیب احتمالی به تخمدانها ناشی از ضربات شدید ویبریشن و هم چنین خونریزی شدید ناشی از استفاده از لیپوماتیک, جلو و عقب افتادن پریود امری شایع است. پس برای جلوگیری از استرس به بیمار , حتما بیمار از نامنظمی پریود بعد از عمل آگاه شود. اگر تخلیه چربی با بی حس کننده موضعی انجام شده است، بیمار می تواند فورأ به رژیم غذایی معمول خود باز گردد. به مقدار کافی آب، آب میوه یا نوشیدنی های غیر الکلی برای جلوگیری از اتلاف آب بدن بنوشد. از خوردن نوشیدنی های الکلی به ودت ۴۸ ساعت قبل و بعد از جراحی اجتناب شود.
استراحت مطلق برای چند ساعت اول بعد از جراحی پیشنهاد می شود. تا ۱۸ ساعت رانندگی نکند. در روز یا عصر تخلیه چربی، پیاده روی کوتاهی اگر تمایل داشته باشد، می تواند انجام دهد. در صورت شلی اولیه زیاد پوست در ناحیه شکم تا ۳ الی ۵ روز بیمار را از نشستن ۹۰ درجه باید منع کرد زیرا پوست شل شده چین خورده و مایعات در بین سپتوم های آن محبوس شده و به همراه سرومای تشکیل شده سبب سفتی پوست زیر شکم می شود. این مشکلی است که خیلی از پزشکان پس از تخلیه چربی با آن مواجه می شوند و دنبال راه حلی برای آن می گردند. برای جلوگیری از این امر به بیمار توصیه می شود که در این مدت بیشتر دراز کشیده، راه برود یا برای نشستن لم دهد.
برای ترغیب درناژ مایعات از محل های برش و جلوگیری از تورم پس از تخلیهچربی می بایست گن های ویژه ای را که قبلأ هم در این فصل به آنها اشاره شده متناسب با سایز بیمار تجویز نمود تا بلافاصله پس از پانسمان شدن بر تن وی پوشیده شود. با آغاز روز بعد از جراحی بیمار می تواند گن را فقط روزانه برای رفتن به حمام بیرون آورده، گن را شسته و پس از خشک شدن مجددأ بپوشد و پوشیدن مداوم گن را باید تا ۲۴ ساعت بعد از اینکه درناژ مایعات کاملأ متوقف شد، ادامه دهد. پوشیدن گن پس از درمان با لیپوماتیک فقط به مدت ۷ تا ۱۰ روز توصیه می گردد و پس از آن اجازه داده می شود تا پوست فشرده نشده و به طور عرضی شروع به کشیده شدن نماید.
آیا به همه افراد چاق جراحی لیپوماتیک توصیه میشود
بیماران بر اساس وزن و قد به چهار گروه تقسیم میشوند که شامل وزن طبیعی، وزن زیاد، چاق و چاقی بیش از حد هستند. افراد مناسب برای لیپوساکشن در دو گروه قرار میگیرند؛ به عنوان مثال فردی با قد ۱۷۵سانتیمتر و با وزن ۷۵ تا ۷۸ کیلوگرم در گروه اول، با وزن ۷۸ تا ۹۲ کیلوگرم در گروه دوم، از ۹۳ تا ۱۲۰ کیلوگرم در گروه سوم و بیشتر از آن در گروه چهار قرار میگیرند.
بنابراین بیمار مناسب برای عمل با قد ۱۷۵ باید وزن حداکثر ۹۲ تا ۹۳ کیلوگرم داشته باشد. بیمارانی که در گروه ۳ و ۴ قرار میگیرند ابتدا باید به متخصص تغذیه مراجعه نموده و پس از کاهش وزن و قرار گرفتن در طیف وزنی مناسب تحت جراحی قرار گیرند. البته در ابتدا لیپوساکشن برای کاهش حجمهای کوچک از چربیهای تجمعیافته در افراد با وزن طبیعی به کار میرفت اما حالا از آن نواحی مختلف بدن برای حجمهای بسیار بالاتر استفاده میشود.
جراحی لیپوماتیک قابل بازگشت است ؟
اگر ساکشن به درستی صورت گیرد معمولا چربی مجددا برنمیگردد ولی اگر بیمار به روش غلط زندگی خود مثل عدم فعالیت و پرخوری ادامه دهد، چربی در جاهایی بهغیر از ناحیه ساکشن شده خودش را نشان میدهد.
تفاوت لیوماتیک با لیپولیزر
در روش لیزر لیپولیز، بافتهای چربی ذوب میشود و جراح آنها را از بدن فرد خارج میکند. این چربیها برخلاف روش لیپوماتیک دیگر قابلاستفاده نیستند و دور ریخته میشوند.
در عین حال، لیپوماتیک به دلیل پایین بودن میزان خونریزی بیمار، روش بسیار ایمنتری نسبت به لیپولیز به حساب میآید. از طرفی چون هیچحرارتی تولید نمیشود خطر سوختگی پوست هم وجود ندارد.
همچنین چربیهای خارجشده (به دلیل حرارت ندیدن) در صورت لزوم میتوانند به قسمتهایی از صورت و بدن فرد تزریق شوند؛ مثلا برای پر کردن خط اخم یا خطوط خنده مورد استفاده قرار بگیرند. در این میان، لیپوساکشن از جمله روشهای قدیمی لاغری است و خارج کردن چربیها در هر جلسه بسیار کمتر از لیپولیز و لیپوماتیک است. یکی از مهمترین معایب لیپوساکشن نیز افتادگی پوست بهدلیل تخلیه بافت چربی زیرپوستی است؛ در حالی که دیگر روشهای گفته شده بویژه لیپوماتیک نهتنها چنین عارضهای ندارد، بلکه باعث سفتتر شدن پوست میشوند.
هزینه و قیمت عمل جراحی لیپوماتیک
هزینههای لیپوماتیک به تعداد قسمتهایی که باید تحت درمان قرار گیرند، نوع لیپوماتیک، زمان بیهوشی و نوع بیهوشی، مانیتورینگ بیمار در خلال انجام عمل، میزان پیچیدگی فرایند (ممکن است یک بیمار برای مرتبه دوم یا حتی سوم تحت این فرایند قرار گیرد) و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد. حجم یک عامل تأثیرگذار در هزینههای لیپوماتیک محسوب نمیشود. هزینه انجام لیپوماتیک معمولاً بر اساس وزن چربی که برداشته میشود تعیین میشود. قسمت فوقانی و تحتانی شکم گرانترین و قسمت داخلی رانها ارزانترین قسمت است. به هر حال، حتی این نیز نمیتواند در تخمین دقیق قیمتها کمک کند زیرا هزینههای عمل بسیار متغیر بوده و حتی برای یک قسمت مشابه از بدن برای هر فردی متفاوت است. برای تخمین دقیق هزینهها، باید با پزشک مشورت کرده و سپس تصمیم خود را برای جراحی بگیرید .